01 dets. Salatitegu 1B
Kullatriinud tegid salatit.
Haiguste periood paneb mõtlema tervislikule toitumisele, et köha- ja nohupoistele vastulöök anda. Neljapäeval, 24. novembril hakkasime viie Kullatriinuga salati valmistamiseks ettevalmistusi tegema. Hele toodud hiidporgandid said laste poolt harjaga küüritud ja käsi pestes hügieeninõuded täidetud. Sveta ja Riina juhendamisel said kaks last proovida koorimisnugadega porgandeid puhastada, üks laps asus apelsine koorima ja noaga tükeldama, kaks last õppisid ohutult noaga õuna viilutama. Kaalika tükeldamise võttis õpetaja enda peale. Uhke granaatõun sai laste nähes pooleks lõigatud. Maitsvad seemned läksid poolenisti suhu ja osaliselt taldrikule – kõik olid ametis punaste mahlaste seemnekeste pudistamisega. Kui puu- ja juurviljad lõigatud, asus tegevusse köögikombain. Ohutusreegleid järgides said kõvad juurikad masinasse ja iga laps sai tunnetada, kuidas nupu vajutuse kiirusel juurviljad peeneks riivusid. Suurde kaussi kuhjusid peenestatud porgandid, kaalikas, õunad, apelsinid, granaatõuna seemned ja maitseks jõhvikamoos. Kahe lusikaga salati segamine kujunes raskemaks kui poriköögis mängusalati „kokkukeeramine”. Pidi ju jälgima, et segatav kraam kaussi jääks. Ühisest salati söömisest said osa ka lasteaia kokad, kes hindasid salatit „suurepäraseks”. Kõige toimetamise käigus omandasid lapsed teadmisi, mida tähendab „tervislik”, said kogeda erinevaid maitseid, kinnistada hügieenireegleid, uusi oskusi masina ja nugade käsitsemisel.
Pani kirja õpetaja Sveta